Vijfde en zesde leerjaar
Wat is social distancing?
Afstand houden! Het is niet zo gezellig, maar wel hard nodig. We moeten het allemaal doen. Waarom? Als je minimaal 1,5 meter afstand houdt, is de kans klein dat je iemand met het coronavirus besmet of zelf besmet wordt. In dit filmpje wordt het uitgelegd met behulp van dominosteentjes.
Vierde en vijfde leerjaar
Maak van de extra tijd die je nu hebt gebruik om iets nieuws te leren ... Gebarentaal
Keek jij tijdens het hoogtepunt van de epidemie ook wel eens naar de persconferentie? Dan heb je gezien dat er een gebarentolk werd ingezet. In Nederland werd de gebarentolk Irma Sluis (zie foto's) plots razend populair vanwege haar optreden tijdens de persconferentie. Ze moest voor dove en slechthorende kijkers het woord 'hamsteren' tolken en dat deed ze op formidabele wijze want iedereen wist meteen wat ze bedoelde. Men spreekt nu zelfs van een Irma-effect omdat nu meer mensen kiezen voor de opleiding tot gebarentolk. En jij kan het ook leren!
In gebarentaal kan je alles uitdrukken wat je in eender welke taal kunt zeggen. Naast de gebaren is de gezichtsuitdrukking erg belangrijk. Dat veel mensen nu mondmaskers dragen, maakt communicatie voor slechthorende mensen niet makkelijker.
Maar hoe werkt het precies? Gebruiken mensen in alle landen dezelfde gebarentaal of niet? En gebruik je voor elk woord of voor elke letter een gebaar? Je komt het allemaal hier te weten én je leert hoe je goedemorgen, bloem, thee en water in gebarentaal zegt.
(Wil je de volledige uitzending van het Klokhuis bekijken, klik dan hier .)
Weet jij wat Irma Sluis op onderstaande foto's vertelt?
Naamgebaar
Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht komen nu vaak op de televisie. Zij hebben sinds kort een eigen naamgebaar in de Vlaamse Gebarentaal. Dat van Marc Van Ranst verwijst naar de truien met een V-hals die hij vaak draagt. En het naamgebaar van Van Gucht verwijst naar een litteken onder zijn lip. Je kan ze hieronder bekijken.
naamgebaar Steven Van Gucht met je duim onder je onderlip een neerwaartse beweging maken. Dat verwijst naar een litteken dat de viroloog op die plek heeft.
Bedenk je naamgebaar
Een naamgebaar is vaak afgeleid van een karakter, een hobby, een uiterlijk kenmerk of een beroep. Hier zijn enkele voorbeelden :
- het gebaar van een bril voor iemand die een bril draagt;
- het gebaar van een bloem voor iemand die Roos heet;
- wijzen naar de wang voor iemand met een kuiltje in de wang;
- het gebaar voor fietsen voor iemand die veel fietst.
→ Welk naamgebaar zou jij kiezen om jouw naam uit te drukken? Vind je het moeilijk om zelf iets te bedenken? Schakel dan de hulp van je ouders, je broer(s) en/of zus(sen) in. Zij kunnen je zeker helpen. Ben je klaar? Bedenk dan ook nog een naamgebaar voor elk lid van jouw gezin.
Alle klassen
Eindelijk ... Jullie mogen weer naar school!
Wie had ooit gedacht dat jij zou zeggen : Joepie! Ik mag weer naar school? Of vind jij het juist wèl fijn om veel thuis te zijn? Misschien ben jij één van die kinderen die al een paar dagen les heeft kunnen volgen in de klas. Dat was zeker even wennen. Bovendien verlopen heel wat dingen op school nu anders dan vroeger : er zitten weinig kinderen in de klas, in de rijen moet je anderhalve meter afstand houden, er spelen veel minder kinderen op de speelplaats, je moet vaak je handen wassen, ...
De minister van onderwijs wil dat àlle kinderen nog voor de grote vakantie weer naar school kunnen. Hoe dat precies gaat verlopen is nog niet helemaal duidelijk. Of je het nu leuk vindt of niet om weer naar school te gaan, het wordt vast en zeker een fijn weerzien met je vriendjes.
Karrewiet : Eindelijk weer naar school!
Verras je vriendje(s)!
Maak een origami hartje voor je vriendje(s). Schrijf op het hartje een korte boodschap : vertel dat je haar / hem zo hebt gemist en dat je erg blij bent dat jullie nu weer samen kunnen spelen. Neem de hartjes mee naar school en verras hen hiermee.
In dit filmpje leggen ze je uit hoe je zo'n hartje vouwt. Veel plezier!
Hoe ga jij je vriendjes begroeten? Doe het veilig!
Alle klassen
Je hebt de voorbije weken thuis geleerd wat je normaal op school zou leren. Misschien waren jouw mama of papa plots een beetje jouw juf of meester. Vond je dit leuk? Of krijg je liever les van de juf /meester in de klas?
Je bent zeker niet dommer geworden omdat je niet naar school kon gaan. Meer zelfs, je zal heel veel dingen geleerd hebben die je anders (nog) niet zou geleerd hebben. Deze crisis heeft mensen doen groeien. → Hoe hard ben jij gegroeid door deze coronacrisis? Zoek het uit met onderstaande checklist.
bron en afbeelding : Knaplab coronaboekje
Kan je zelf ook nog wat bedenken? Je kan deze checklist toevoegen aan je corona tijdcapsule. Die zal je over enkele jaren een beeld geven van deze toch wel bizarre periode in je leven. Klik op de knop hieronder om het extra blad te downloaden.
Heb je het vaak erg lastig tijdens deze periode thuis? Word je wel eens boos omdat het leren op afstand maar niet wil lukken? Verveel jij je vaak? Blijf je maar piekeren in je bed? Kijk dan eens in het coronaboekje. Daar vind je een heleboel trucjes die je kunnen helpen.
Vierde, vijfde en zesde leerjaar
Hoe ervaren jullie deze crisis?
Tijdens deze coronacrisis moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven, mag je niet te veel mensen op bezoek hebben en mag je slechts met een beperkt aantal mensen buiten zijn. Dat moet om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
De scholen zijn gesloten en kinderen kunnen niet meer naar de sportclub of andere buitenschoolse activiteiten. Door deze maatregelen worden verschillende kinderrechten nu beperkt. En dat heeft invloed op het leven van kinderen. Maar ...
→ ... mag de overheid zomaar beslissen om kinderrechten te beperken?
Ja, dat mag. Want de ministers moeten ook de volksgezondheid beschermen. Toch moet bij het nemen van beslissingen het belang van het kind voorop staan en moet gekeken worden wat het effect is voor kinderen en jongeren. Ook is het van belang dat kinderen worden betrokken bij beslissingen die hen aangaan.
afbeelding : HLN
Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens wilde graag weten hoe het met jullie gaat. Ze zette een vragenlijst op het internet. Meer dan 44.000 kinderen en jongeren vulden die lijst in. Dat is superveel! Uit de antwoorden bleek dat jullie vooral de school en jullie vrienden erg missen. Met de resultaten van de vragenlijst gaat Caroline Vrijens naar de ministers die beslissen wat wel en niet mag tijdens de coronacrisis. Ze wil bekomen dat zij in de toekomst meer aandacht zullen hebben voor kinderen en jongeren. En dat is toch goed nieuws, niet?
Bekijk hier de Karrewiet-uitzending over kinderrechten in coronatijd.
En wat denk jij?
- Begrijp jij wat wel en wat niet mag?
- Omschrijf in 3 woorden hoe jij thuisonderwijs ervaart?
- Waar heb jij het meeste last van tijdens corona?
- Vind jij dat de ministers voldoende rekening houden met jullie?
- Ben je wel eens bang? Waarvoor?
- Kan je met iemand praten over hoe jij je nu voelt?
Kinderrechtenspel
afbeeldingen : Djapo
Speel online
Kinderrechten memory